HPV Nedir?
Tıbbi ismi Human Papillorna Virüs olan HPV, virüs kaynaklı cinsel yolla bulaşan yaygın bir hastalıktır. HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir. Diğerlerinin kanser yapma oranı düşüktür. Erkeklerde ise çok nadiren oral seksle bulaşarak ağız ve gırtlak kanseri yapabilir. HPV esas olarak ciltten cilde temasla bulaşır. Prezervatif penisin kökünü korumadığı için yüzde yüz koruma sağlamaz.
Çok eşli insanlarda, genetik yatkınlığı olanlarda, genital uçuğu olanlarda, bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan insanlarda HPV bulaşı daha kolay olur. HPV virüsünün kuluçka dönemi değişiklik gösterir. Genellikle virüs bulaştıktan 8 hafta sonra siğillerle kendini belli eder. Bağışıklık sistemi daha sağlam olanlarda daha geç belirti verebilir. Kadınların yarısında virüs alındıktan sonra hiç bir belirti görülmez. Belirti göstermediğinde hastalık partnere habersizce geçebilir.
HPV Belirtisi
Siğiller, HPV’nin sebep olduğu lezyonlardır. Bu siğiller az veya çok sayıda olabildiği gibi farklı büyüklüklerde görülebilir. Erkekte siğiller penis cildinde, penis kökünde kendini belli eder. Kadında ise vajina içinde ve cevresinde, anal bölgede ve rahim ağzında görülebilir. HPV, nadiren de olsa ağız, anüs, kasıklar, gibi bölgelerde de görülebilir. Kadınların bu siğillere kesinlikle ağda yapmamaları lazımdır. Çünkü ağda sebebiyle virüs etraf bölgelere daha çok yayılır. HPV’nin yol açtığı siğiller bazen masum yağ kistleriyle karışabilir. Deneyimli bir hekim belirtiler ışığında kolayca teşhis koyabilir. Siğiller kaşıntı yapabilir. Kaşıma işlemi ile birlikte ağrı yaparlar.
HPV Teşhisi
Kan, idrar, veya sürüntü örnekleriyle yapılan HPV testi ile hastalığa teşhis konulabilir. Yine bu testlerle HPV’nin tipi belirlenir. HPV tipinin belirlenmesinin amacı tehlikeli olup olmadığının saptanmasıdır. HPV bazen belirti vermediği için periyodik olarak HPV testi yaptırmak cinsel sağlığın korunması bakımından önemidir. Cinsel hastalık testleri hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız.
HPV Tedavisi
HPV tedavisi lezyon siğillerin adetine, büyüklüğüne ve lokasyonuna göre değişiklik gösterir. HPV tedavisinde prensip kişinin ağrı duymadan siğillerinden kurtulmasıdır.
HPV’nin çıkarılmasında bir kaç farklı yöntem kullanılır. Lazer veya Koterle yakma işlemi yapılarak siğiller temizlenebilir. Ancak yakma işlemlerinde büyük siğillerde zorlanılır. Ve yakma işleminden sonra deri üzerinde iz kalma ihtimali yüksektir. Siğiller cildin epitel dediğimiz üst tabakasında gelişir. Dermis denilen alt tabakasında oluşmaz. Lazer veya Koter, deri alt tabakasına da zarar verdiği için iz bırakabilir. Biz, iz bırakma olasılığı fazla olduğu için gerekli durumlar hariç lazer ve koter ile yakma işlemini tercih etmemekteyiz.
Bizim uygulamayı tercih ettiğimiz yöntem, özel tıbbi bir aletle siğillerin büyüteç kullanılarak cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu yöntemde penis cildi üzerinde iz kalmaz. Çünkü cildin alt tabakasına zarar verilmez. Ve detaylı bir siğil temizliği yapılabilir. Daha ağrısız bir yöntemdir.
Bu yöntemde öncelikle steril ortamda siğilli bölgeye lokal anestezi uygulanır ve uyuşturulur. Siğiller ince tıbbi bir alet ile çıkartılır. Bu alet kullanılarak yapılan işlemlerde iz kalma olasılığı çok düşüktür. En ufak siğili dahi atlamamak için özel büyüteçli gözlük kullanılır. Bütün siğillerin çıkarılması HPV’nin tekrarlama olasılığını düşüren en önemli tedbirdir. Cerrahi yöntemle siğillerin çıkarılması, yakma işlemlerine göre daha ağrısız geçer.
Siğillerin temizlenmesi bakımından yakma işlemlerinde ve cerrahi yöntemde sonuç aynıdır. Ancak yakma işlemleri iz bırakabilir ve daha ağrılı yöntemlerdir.
Bazı kremler de HPV tedavisinde kullanılabilir. Hasta kremleri kendisi uygular. Kremlerin kullanımı pratik değildir. Bu kremler küçük boyuttaki siğillerde ancak başarı sağlar. Bu yüzden popüler bir tedavi yöntemi değildir.
Tekrarlayan HPV
HPV’nin bir çok çeşidinde tekrarlama gözükebilir. Siğillerin ayrıntılı temizlenmesi, tekrarlama oranı düşürür. Bunun yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de HPV’nin tekrarlamasını güçleştirir. HPV tekrar ettiğinde hemen müdahale edilerek çıkartılması hastalığın kökünü kazımada önemlidir.
HPV Aşısı
Erkeklerde aşı, kanıta dayalı tıp açısından gerekli görülmemektedir. Kız çocukları 9-14 yaş arasında 6 ay aralıkla 2 doz HPV aşısı olmalıdır. Eğer çocukken olmadılarsa 16-26 yaş arasında 3 doz HPV aşısı yapılmalıdır. Ayrıca yeni çalışmalarda 27- 45 yaş arasında da mutlaka 3 doz aşı yapılması yönünde görüş hakimdir. Kadınlar aşı olsalar dahi HPV kapabilirler. Aşı yüzde 70 oranında kansere korucuyudur. Yüzde 30’luk kanser riski için periyodik aralıklarla rahim ağzından sürüntü alınarak Pap testinin yapılması gerekir. Pap testi ile ön kanser hücresi araştırması yapılır.