önol üroloji

 

Erkeklerin yüzde 3’ü penis eğriliği ile hekime başvururlar. Penis eğriliği doğumsal ve sonradan kazanılmış olarak iki bölümde incelenir. Doğuştan olan penis eğrilikleri Hipospadyas hastalığı sebebiyle olabilir. Bunun yanında doğuştan bir anomali olarak çocuğun penisi eğri olabilir. İleriki yaşlarda oluşan eğrilikler ise Peyronie hastalığı sebebiyle olur. Bu yazımızda Pyronie hastalığıyla oluşan penis eğriliğinden bahsedeceğiz.

Peyronie Nedir?

Peyronie NedirPeyronie doğuştan olmayan sonradan oluşan penis eğriliğidir. Peyronie hastalığı penisin sertleşmesini sağlayan kavarnöz cisimlerini saran sağlam kabuğun içinde sıkar dokusu oluşması ile karakterize bir hastalıktır. Bu skar dokusu yani kireçlenme penisin içine kan gitmesini engelleyerek sertleşmeyi bozar. Ereksiyon ağrılıdır.

Peyroni hastalığında eğrilik yukarı doğrudur. Cinsel birleşme sorunu oluşturur. Görüntü kötüdür. Penis, kireçlenmenin derecesine bağlı olarak küçüktür. Kireçlenme ne kadar penisin kökündeyse ise penisin daha uç kısmına kan gidemeyeceği için sertleşme sorunu fazladır.

Peyronie Nedeni

Peyronie hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Cinsel temas esnasındaki miktotravmaların neden olduğu söylenmektedir ancak kanıtlı bir bilgi mevcut değildir. Prostat kanseri ameliyatından sonra gözükme oranı yüksektir. Orta yaşlı erkeklerde gözükür.

Peyronie Teşhisi

Peyronie’nin ileri dönemlerinde sertleşme tamamen bozulur. Penis eğriliğinin teşhisi basit bir fizik muayenesi ile kolaydır. Kireçlenmenin derecesi ve yaygınlığını anlamak içim film ve ultrason gerekebilir. Penis eğriliği kendini ağrılı ereksiyon, yetersiz sertleşme ile gösterir.

Peyronie İlaç Tedavisi

Peyronie tedavisinde uzun yıllar kullanılan ağızdan verilen ilaçların işe yaramadığı görülmüştür. Ayrıca penis içine yapılan iğne tedavisinin de fazla bir faydası olmadığı gösterilmiştir. Düşük doz radyoterapinin sadece ağrıyı azaltmakta faydası olabilir.

Peyronie Ameliyatı

Peyroni hastalığının 2 tip ameliyatı vardır. Yeterli ereksiyonun olduğu ama büküntü nedeniyle cinsel birleşmede problem yaşayan hastalara penis eğriliği düzeltme operasyonu uygulanır. Ereksiyonun tamamen yok olduğu hastalarda mutluluk çubuğu takılır. Bu ameliyatta hem eğrilik düzeltilir hem de ereksiyon problemi mutluluk çubuğu (penil protez) ile giderilir.

Cerrahi tedavi hastalık başladıktan en az 1-2 yıl sonra yapılmalıdır. Eğrilik fazla değilse, sertleşme kusuru az ise ve ağrı yoksa tedavi yapılmadan hasta izlenir. Cinsel birleşmeyi bozacak şekilde eğrilik fazla ise hasta ameliyat edilebilir. Peyronie ameliyatının amacı penisteki oluşan eğriliği düzeltip cinsel birleşmeye uygun hale getirmektir. Bu ameliyat hem fonksiyonel hem de estetik bir operasyondur. Prensip korpus kavernozumları saran sağlam kabuğun (tunika albuginea) alt yüzde ve üst yüzdeki asimetrik gelişmesini düzeltmektir. Bunun için ya ters tarafta dikişle o taraftaki yüz kısaltılır ya da alt tarafta az gelişmiş yüze yama koyarak uzatılır. Yani iki ana prensibe göre ameliyat edilir. Fakat yama konulan tekniklerin yan etkisi vardır. Kısa dönemde tekrar eğrilik meydana gelebilir. Bu nedenle kısa penislerin dışında uygulanmamalıdır. Bu operasyonlar hastanın penisinde yeterli sertleşme kabiliyeti varsa yapılır.

Peyronie hastalığı nedeniyle penisin ereksiyonun tamamen kaybolduğu durumlarda son çözüm Penil Protez dediğimiz mutluluk çubuğu ameliyatıdır. Peyronie hastalığında mutluluk çubuğu operasyonu kireçlenme sebebiyle daha zordur ve daha çok deneyim gerektirir. Bu operasyonda tek aşamada hem penis düz bir hale getirilir hem de mutluluk çubuğu takılarak ereksiyon problemi tamamen giderilir. Penil protez (mutluluk çubuğu) ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi için Tıklayınız. 

Peyronie Ameliyatı Görselleri

Önol Üroloji
Önol Üroloji
Önol Üroloji