Sistoskopi, idrar kanalı içine sokulan ince bir kamera ile idrar kanalı ve mesanenin araştırılma tekniğidir. Görüntüler bir ekrana aktarılarak kaydedilir. Bu sayede boşaltım sistemi hakkında detaylı bilgiler elde edilir. Kadınlarda idrar kanalı kısa olduğu için anestezi gerektirmeden yapılabilse de erkeklerde genel anestezi ile yapılır. Genel anestezi yapılarak işlem esnasındaki ağrının önüne geçilmesi hedeflenir. Hastanın işlemden sonra hastane yatışına gerek yoktur. 1-2 saat içerisinde taburcu edilir. Sistoskopi işlemi sonrasında birkaç saat idrarda yanma olabilir. Bu komplikasyon geçicidir. Sistoskopi;
- İdrar kanalı darlıklarının lokasyonu ve büyüklüğü
- İdrar kanalı tıkanıklığı
- İdrar yolu ve mesane iltihapları
- Ameliyat komplikasyonları olarak oluşan Fistülerin lokasyonu
Gibi bir çok anomaliyi belirlemede etkili olmasının yanında prostat büyümesi ve prostat kanserinin gözlemlenmesinde de kullanılır.
Tomografi ve ultrasonografiyle de aynı anomaliler ve hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunabilir. Ancak Sistoskopinin yerini tutmaz. Sistoskopi işleminde kamera ile görüntü alındığı için elde edilen veriler nettir.
Üretrografide saptanan idrar kanalı darlıkları ve anomaliler Sistoskopide de saptanır. Fakat Sistoskopi, Üretrografinin verdiği objektif görüntüyü vermez. Sistoskopide bölüm bölüm kamera ile inceme yapılır. Ancak Üretrografide bir görüntüde boşaltım sistemi komple incelenebilir. Sistoskopi işleminin şart olmadığı durumlarda öncelikle üretrografi işleminin yapılmasında fayda vardır. Üretrografi işlemi hakkında detaylı bilgi için Tıklayınız.
Bazı durumlarda kapalı prostat ameliyatlarından sonra hastanın bazı şikayetleri üzerine Sistoskopi sık sık yapılır. Eğer idrar kanalında ameliyat sonrası bir darlık oluştuysa Sistoskopi işleminin sık sık tekrarlanması darlığın derinliğinin ve boyutunun artmasına sebep olur. Bu yüzden gereksiz yere işlemin tekrarlanmaması gereklidir.