Pelvik Organ Sarkması Nedir?
Vajinadan organ sarkması; idrar kanalının, mesanenin, rahimin veya rektum denilen son bağırsağın vajinadan gevşeyerek sarkması olarak tanımlanır. Bu organlar tek tek veya hepsi birden sarkabilir. Mesane sarkmaları, diğer organ sarkmalarına göre daha sık görülür. Vajinadan mesane sarkmasının tıbbi adı Sistosel’dir. Sistosel olduğu durumlarda idrar kanalının gevşemesi sonucu idrar kaçırma da sıklıkla gözükür. Vajinadan organ sarkmaları, organların sarkma derecelerine bağlı olarak 4 sınıfta incelenir.
Vajinadan organ sarkmaları hastalarda ciddi şikayetlere neden olmayabilir. Sadece hissiyat olarak hastaları rahatsız edebilir. Ciddi bir şikayet görülmüyorsa cerrahi müdahale uygulanmamalıdır. Bu gibi hastalar bazı önlemlerle şikayetlerini minimalize ederler. Ancak rahatsızlıklar ve yakınmalar ciddi boyutlara ulaşmış ve hastanın sosyal ve cinsel yaşamını bozuyor ise ameliyat şarttır.
Pelvik Organ Sarkması Neden Olur?
Kadınların vajinasındaki organ sarkmasının başlıca nedeni çoklu ve zorlu doğumlardır. Buna bağlı olarak vajinadan mesane, rektum (kalın bağırsak) ve rahim sarkmalarına sıklıkla rastlanmaktadır. Çoklu ve zorlu doğumlar pelvik tabandaki bağların ve adalelerin zayıflamasına neden olur. Özellikle hasta yaşlandıkça ve şişmanladıkça, bu organların sarkması giderek artar. Vajinal organ sarkmasının diğer nedenleri ise;
- Obezite
- Şeker hastalığı
- Yaşlılık
- Genetik nedenler
- Rahim alınması
- Çoklu ve zorlu doğumlar
olarak sıralanabilir.
Vajina adı verilen kadın cinsel organı ve rahim tarih boyunca kutsal kase olarak değerlendirilmiştir. İtalya ve Türkiye’den alınan verilere göre rahim alınma ameliyatlarının yüzde 80’i gereksiz yere uygulanmaktadır. Bu konuda en duyarlı olan ülkeler İskandinav ülkeleridir. Bu bölgede ki kadınlar ve kadın doğum uzmanları; rahimin öneminin bilincinde oldukları için kesinlikle bu organın alınmasına gerekli durumlar dışında onay vermemektedirler. Maalesef kadınlarda rahim alınması işlemleri, vajinal organ sarkmasının nedenlerinden biridir.
Vajina sarkmaları en çok Sahra altı Afrika ülkelerinde görülmektedir. Bu ülkelerde çocuk yaşta evlilikler nedeniyle ve doğum esnasında acil müdahalenin uygulanamaması sebebiyle birçok kadın vajinal organ sarkması yaşamaktadır. Afrika ülkelerinde yaptığımız sağlık görevlerinde vajinal organ sarkmasının dünyadaki en kötü örnekleriyle karşılaştık. Bu vakalar bile bizim uyguladığımız özel ameliyat yöntemiyle başarılı şekilde ameliyat edilmiştir.
Pelvik Organ Sarkması Ameliyatı
Organ sarkması ameliyatlarında hem vajinadan hem de karından kesilerle yapılan ameliyat teknikleri vardır. Kadın vajinası ve rahimi kutsal kase olarak kabul edilir. Özellikle cinsel aktif kadınlarda vajinaya gerekli olmadıkça kesi yapılmaması cinsel yaşamın korunması açısından çok önemlidir. Bu yüzden vajinal kesi ile yapılan organ sarkması ameliyatları tercih edilmemelidir. Aynı zamanda vajinadan yapılan ameliyatların başarı oranı düşüktür.
Karından yapılan organ sarkması ameliyatının ise uzun dönem başarısı daha yüksektir. Bu ameliyatlarda karın zarı içerisine girilerek sarkan organlar yukarıya tespit edilir. Ameliyat esnasında hassas organların bulunduğu karın zarı içine girildiği için hasta travmatik ve zahmetli bir operasyon geçirir. Ameliyat süresi ve ameliyat sonrası iyileşme süresi uzundur. Ayrıca karından yapılan organ sarkması ameliyatlarında geniş ve uzun sentetik meshler kullanılmaktadır. Bu sentetik meshler, yapay maddelerden oluşmaktadır. Çalışmalar; bu sentetik meshleri vücudun kabul etmeyip reddedebildiğini ve bir takım ciddi komplikasyonlara neden olduğunu göstermiştir. Amerikan sağlık kuruluşu FDA tarafından sentetik meshlerin kullanılması büyük ölçüde kısıtlanmıştır. Bu yüzden vajinal organ sarkması ameliyatlarında geniş yüzeyli ve uzun sentetik mesh kullanımı tercih edilmemelidir.
Bu sebeplerden dolayı biz, geliştirmiş olduğumuz ve dünya tıp literatürüne soktuğumuz TURC ameliyat tekniğini uygulamaktayız. Birçok uluslararası prestijli urojinekoloji dergilerinde yayınlanan ve 25’i aşkın uluslararası ve ulusal kongrelerde sunulan TURC tekniği takdir toplamıştır.
TURC Ameliyat Tekniği
TURC ameliyat tekniği ile 3 – 4 saat süren organ sarkması ameliyatı 1 – 1,5 saate inmiştir. Karın zarı içi, hastanın bağırsak gibi hayati organlarının olduğu hassas bir bölgedir. Standart ameliyatta bu bölgeye girilerek ameliyat yapılır. TURC yönteminde ise karın zarı içine girilmeden ameliyat yapılır. Bu yüzden ameliyat sonrasında hastada komplikasyon görülmez. İyileşme çok hızlı olur. TURC tekniğiyle hastalar 1 günde taburcu edilmektedir. Geniş yüzeyli, uzun meshler yerine kısa ve dar meshler karın içi zarı dışından kullanılır. Bu sayede meshlerin komplikasyona yol açması engellenir. Ameliyat başarı oranı tamdır. Organ sarkması bir daha tekrarlamaz. Hastalar sosyal yaşama ve normal günlük aktiviteye hızlı bir şekilde geri dönerler.
Hastalarda organ sarkmasıyla beraber aynı zamanda idrar kaçırma sorunları veya vajina genişlemesi de olabilir. Aynı ameliyatta bu gibi sorunlar da tedavi edilebilir.
Vajinaya lazer uygulaması ile dokuların kuvvetlendirilmesi ve sıkılaştırılması işleminin kanıtlanmış tıpta yeri yoktur.